Thursday, May 23, 2019


Руколата (рокет, ерука) е растение от семейство кръстоцветни (Cruciferae). Произхожда от Централна и Южна Европа, Мала Азия, Индия и Африка, Северна Америка. И за всички, които си мислят, че руколата е „средиземноморска салата“ просто ще кажа, че  руколата е диворастящо у нас растение – това е дивата или теснолистна рукола Diplotaxis spp. Среща се  като плевел в посеви по Черноморското крайбрежие, Плевенско,  Варненско,  Софийско, и на други места в страната до 1000 м надморска височина.

Всички видове рукола имат ясно изразен остро-пикантен вкус и аромат, като с възрастта на листата нараства и лютивината. Руколата има богат набор от полезни вещества. Съдържа голямо количество етерични масла, органични киселини, каротин, витамини от групата B, А, С и К и минерални вещества – калций, калий, магнезий, желязо, фосфор и натрий. Най-голямо е количеството на калия и желязото. Много високо е и количеството на витамин С – до 110 мг на 100 грама свежа маса. 

Руколата е сред зеленолистните  зеленчуци, съдържащи най-много провитамин А. Богата е на антиоксиданти, на фолиева и пантотенова киселина, която подобрява обмяната на веществата. Има данни, че дрогата на растението намалява съдържанието на кръвна захар в човешкия организъм. Интересен факт е, че за разлика от повечето зеленолистни зеленчуци в листата на руколата се откриват незаменимите омега-3 мастни киселини, които са по-често срещани в семената и ядките.


                                                 
                                                                        Широколистна рукола

1 comment:

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...