Руколата (рокет, ерука) е
растение от семейство кръстоцветни (Cruciferae). Произхожда от Централна и Южна
Европа, Мала Азия, Индия и Африка, Северна Америка. И за всички, които си
мислят, че руколата е „средиземноморска салата“ просто ще кажа, че руколата е диворастящо у нас растение – това е
дивата или теснолистна рукола Diplotaxis
spp. Среща се като плевел в посеви
по Черноморското крайбрежие, Плевенско, Варненско,
Софийско, и на други места в страната до
1000 м надморска височина.
Всички видове рукола имат ясно изразен остро-пикантен вкус и
аромат, като с възрастта на листата нараства и лютивината. Руколата има богат
набор от полезни вещества. Съдържа голямо количество етерични масла, органични
киселини, каротин, витамини от
групата B, А, С и К и минерални вещества – калций, калий, магнезий, желязо,
фосфор и натрий. Най-голямо е количеството на калия и желязото. Много високо е и
количеството на витамин С – до 110 мг на 100 грама свежа маса.
Руколата е сред
зеленолистните зеленчуци, съдържащи
най-много провитамин А. Богата е на антиоксиданти, на фолиева и пантотенова
киселина, която подобрява обмяната на веществата. Има данни, че дрогата на
растението намалява съдържанието на кръвна захар в човешкия организъм.
Интересен факт е, че за разлика от повечето зеленолистни зеленчуци в листата на
руколата се откриват незаменимите омега-3 мастни киселини, които са по-често
срещани в семената и ядките.
Широколистна рукола
Широколистна рукола
Много хубави. Чудесно. Мерси
ReplyDelete