Monday, December 2, 2019

Самардала - описание и отглеждане




Самардалата - Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum, е многогодишно тревисто луковично  растение  от  подсемейство Лукови (Allioideae), семейство  Кокичеви (Amaryllidaceae).
Синоними – Allium siculum, Nectaroscordum bulgaricum, Allium bulgaricum, Allium siculum Ucria.
Може да се срещне под различни имена:
Honey Garlic (меден чесън)
Mediterranean Bells (средиземноморски звънчета)
Sicilian Honey Lily (сицилианска медна лилия)
Ornamental Onion (декоративен лук)
Sicilian Garlic (сицилиански чесън)
Какво означава Nectaroscordum? Според книгата на Джон Брайън „Луковици“ (John E. Bryan   “Bulbs“) наименованието идва от две думи:  нектар – това е напитката на гръцките богове и скордум – аромат на чесън. В диво състояние се среща в Мала Азия, северна Франция, Италия, островите Сицилия, Сардиния, Корсика, също така се среща в България, Румъния, Молдова, на полуостров Крим, в Кавказ.
Луковичките са 2-3см, покрити с кафяви люспи. Листата са лентовидни, дълги до 40см, триръбести (тристранни) и по този признак не могат да бъдат сбъркани с листата на друго растение. Легенда гласи, че когато Бог създавал растенията, хванал с три пръста листата на самардалата и по този начин се създала характерната им форма.
Листата израстват рано напролет през март, а цъфтежът е май-юни. Цветоносът е доста висок – 70-130см, увенчан с красиво чадъроподобно съцветие от 20-40 дребни камбановидни цветчета с размер до 2 см, оцветени в няколко цвята – зелено, кремаво, лилаво.
Самардалата се размножава се със семена и с луковици. Луковиците се засаждат през октомври - ноември на дълбочина около 10-15 см и на разстояние до 25см между тях, за да не си пречат растенията. След няколко години луковиците се размножават и може да се разсаждат. Семената узряват през юли - август.
Растението е непретенциозно, може да се отглежда на слънчево място  или на полусянка. Почвата трябва да е лека, да пропуска вода и въздух. Отглежда се в градините като декоративно растение самостоятелно или смесено с други видове на етажи, оформящи красиви цветни групи (например с Хоста).


                                             Разпространение на самардала в Италия според Италианската Флора

3 comments:

  1. Чудесна е за варени яйца, картофи. Прекрасен аромат!

    ReplyDelete
  2. Чудесно е и на филийка с масло

    ReplyDelete

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...