Рукола
семейство зелеви (Brassicaceae) или
кръстоцветни (Cruciferae)
През
последните години руколата доби голяма популярност у нас, лесно можем да я
открием на пазара, но в повечето случаи
е внос - от Италия, Гърция, Израел и цената и е висока. Сега вече има и рукола
от наши български производители. Всъщност тази култура не е непозната у нас, тя
е забравена, тъй като се е отглеждала в България в близкото минало – до преди
около 40 години. Руколата е с високо съдържание на витамини, каротиноиди, минерали, както и омега-3 есенциални мастни киселини, което я
прави много ценна за консумация. Поради характерния, леко пикантен вкус и
аромат на ядки тя е подходящо допълнение в различни салати, супи и ястия.
Наименования: рукола, рокет,
ерука
английски - Salad Rocket,
Arugula; френски - Roquette; немски - Salatrauke, Rauke, Rucola;
италиански - Rucola, Ruchetta; руски – Индау, Гусеничник посевной, Эрука; испански - Rúcula, Oruga, Jaramago, Arrúgula,
Roqueta; турски - Roka, Cercer, Circir, Kekeş.
Широколистна рукола - Eruca sativa,
синоними: Eruca vesicaria subsp. sativa (Miller), Brassica eruca L.
Дива или теснолистна
рукола (Wild Rocket) - Diplotaxis
spp, синоними: Sisymbrium officinale L.,
Chamaeplium officinale, Erysimum officinale, Rucola selvatica
No comments:
Post a Comment