Thursday, May 23, 2019

Какво растение е руколата?




Рукола
семейство зелеви (Brassicaceae) или кръстоцветни (Cruciferae)
     През последните години руколата доби голяма популярност у нас, лесно можем да я открием на пазара,  но в повечето случаи е внос - от Италия, Гърция, Израел и цената и е висока. Сега вече има и рукола от наши български производители. Всъщност тази култура не е непозната у нас, тя е забравена, тъй като се е отглеждала в България в близкото минало – до преди около 40 години. Руколата е с високо съдържание на витамини, каротиноиди,  минерали, както  и омега-3 есенциални мастни киселини, което я прави много ценна за консумация. Поради характерния, леко пикантен вкус и аромат на ядки тя е подходящо допълнение в различни салати, супи и ястия.

Наименования:  рукола, рокет, ерука
английски - Salad Rocket, Arugula; френски -  Roquette; немски - Salatrauke, Rauke, Rucola; италиански - Rucola, Ruchetta; руски – Индау, Гусеничник посевной, Эрука;  испански - Rúcula, Oruga, Jaramago, Arrúgula, Roqueta; турски - Roka, Cercer, Circir, Kekeş.

Широколистна рукола - Eruca sativa, синоними: Eruca vesicaria subsp. sativa (Miller), Brassica eruca L.
Дива или теснолистна рукола (Wild Rocket) - Diplotaxis spp, синоними:  Sisymbrium officinale L., Chamaeplium officinale, Erysimum officinale, Rucola selvatica 



No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...