Апетитно предястие - печиво със сминдух (Метхи лаган)
Метхи е индийското наименование
на сминдух или чимен. Метхи лаган е
много вкусно, ароматно и лесно за приготвяне предястие (печиво или солен кекс) за всякакъв случай. Може
да го поднесем като лека закуска с чай или друга напитка по желание
1 връзка пресен сминдух (12х3см), средна глава лук, нарязана
3-4 зелени люти чушки, нарязани, 1
суп. л. паста джинджифил
½ ч. чаша
нахутено брашно, 1 ч. чаша грис, 1ч.л. захар, 1ч. чаша брашно с набухвател, 400 г сладка
царевица пасирана, 1 чаша прясно мляко, ¾ чаша мазнина, сол на вкус, 1
бакпулвер, 1ч.л. семена от копър
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 1800С
Отстранете стъблата и корените на сминдуха, измийте и подсушете листенцата. Сложете изброените съставки до
брашното от нахут в блендер и ги пасирайте. Изсипете в купа.
Смесете и разбийте заедно мазнината и млякото и
изсипете в сместа.
Добавете бакпулвера, солта и останалите съставки и смесете добре. Изсипете
в намазнена тавичка.
Поръсете със семената от копър и печете 40-45 минути до готовност.
Охладете и нарежете на малки парченца.
Ако нямаме пресен сминдух, може да ползваме сух, лютите чушки също са по
желание. И за веганите – заместете прясното мляко с ядково. Може да добавим и
една супена лъжица смлени семена от сминдух.
Чудесно наистина вкусно !
ReplyDelete