Thursday, May 17, 2018

"Жълт чай"


Ето рецепта за приготвяне на „жълт чай“, който е много популярен в страните от Изтока. Такъв чай се сервира например в кафенетата в Египет. Жълтият чай прекрасно освежава в горещо време.  Този чай се приготвя от семената на сминдуха. Първо те трябва да се измият и после се прави запарка с гореща вода (1-2 чаени лъжички семена на една чаена чаша гореща вода). Но още по-добре е да се варят 5-7 минути. Тогава се получава просто "напитка мечта" или „приказна шамбала”,  както казват руснаците (едно от наименованията на руски на растението е шамбала). Тя успокоява,  лекува,  възстановява силите. В жълтия чай може да се добави мляко, лимон, джинджифил, натурален пчелен мед. Но това не е основното. Този чай е незаменим при простуда, бронхити, астма и възпаление на белите дробове. Отхрачващият  ефект дори е по-силно изразен, отколкото при много от съвременните лекарства. Добро средство е против жлъчни спазми, предизвикани от непривична или трудна за храносмилането храна. Освен това този чай  успокоява нервната система и подобрява настроението.


2 comments:

  1. Как е названието на сминдуха на английски? Мога ли да го намеря в англия?

    ReplyDelete
  2. Fenugreek е английското наименование. Предполагам, че ще го намерите в магазините за подправки.

    ReplyDelete

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...