Tuesday, April 17, 2018

Син(полски) сминдух


Синият (полски) сминдух Trigonella coerulea се среща като диворастящ в Европа – в Алпите и в планините на източна и югоизточна Европа. Разпространен е в България - по цялата територия на страната (по „Конспект на висшата флора в България” 2012). В Алпите (Швейцария, Италия) цялото растение се прибира във фаза цъфтеж и се ползва изсушено във вид на светлозелен прах.
В западните Алпи (Швейцария) се добавя в сирена. Сиренето със син сминдух Schabzigerkäse (обикновено на английски се превежда като sap sago cheese) се произвежда само в района на кантона Glarus. Подправката придава на това сирене уникален аромат и приятен бледозелен цвят. В южните Алпи (Южен Тирол) се ползва за ароматизиране на някои местни видове ръжен хляб.
Синият сминдух се среща също и в Кавказ. В Грузия семената се събират заедно със шушулките и  се изсушават, след което се смилат и се ползват като подправка. В Грузия се нарича утцхо сунели (utskho suneli) и е много характерна подправка  за грузинската кухня -  добавя се към рагу и задушени ястия, сосове. Грузинската кухня е известна със своите подправки. Смлените семена на растението, заедно с други растения, влизат в състава на известната подправка кхмели сунели (khmeli suneli).  


                                                          Изсушен полски (син) сминдух    

4 comments:

  1. Чудесна статия искам сирене със сминдух

    ReplyDelete
    Replies
    1. Най-лесното! Прекрасен аромат и привлекателен зелен цвят!

      Delete
  2. Много интересно продължавай нататък

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря! Продължавам, имам доста информация!

      Delete

Рулца /пурички/ с ябълка и дюля

Една много лесна рецепта – всички правим такива вкусотии, но да ви я припомня – във вариант с дюля и ябълка. Рулца /пурички/ с ябълка и дю...