Tuesday, April 17, 2018

Син(полски) сминдух


Синият (полски) сминдух Trigonella coerulea се среща като диворастящ в Европа – в Алпите и в планините на източна и югоизточна Европа. Разпространен е в България - по цялата територия на страната (по „Конспект на висшата флора в България” 2012). В Алпите (Швейцария, Италия) цялото растение се прибира във фаза цъфтеж и се ползва изсушено във вид на светлозелен прах.
В западните Алпи (Швейцария) се добавя в сирена. Сиренето със син сминдух Schabzigerkäse (обикновено на английски се превежда като sap sago cheese) се произвежда само в района на кантона Glarus. Подправката придава на това сирене уникален аромат и приятен бледозелен цвят. В южните Алпи (Южен Тирол) се ползва за ароматизиране на някои местни видове ръжен хляб.
Синият сминдух се среща също и в Кавказ. В Грузия семената се събират заедно със шушулките и  се изсушават, след което се смилат и се ползват като подправка. В Грузия се нарича утцхо сунели (utskho suneli) и е много характерна подправка  за грузинската кухня -  добавя се към рагу и задушени ястия, сосове. Грузинската кухня е известна със своите подправки. Смлените семена на растението, заедно с други растения, влизат в състава на известната подправка кхмели сунели (khmeli suneli).  


                                                          Изсушен полски (син) сминдух    

4 comments:

  1. Чудесна статия искам сирене със сминдух

    ReplyDelete
    Replies
    1. Най-лесното! Прекрасен аромат и привлекателен зелен цвят!

      Delete
  2. Много интересно продължавай нататък

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря! Продължавам, имам доста информация!

      Delete

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...