Thursday, November 1, 2018

Песто с рукола


Песто (сос) с рукола

Продукти
4 чаши листа от рукола (нарязани)
¼ чаша зехтин екстра върджин
¼ чаша кедрови ядки
¼ чаша пармезан (по избор)
1 скилидка чесън счукана
Сол и черен пипер на вкус
Лимонов сок

Начин на приготвяне
Поставете листата рукола, кедровите ядки, чесъна и пармезана в блендер и блендирайте докато сместа стане почти гладка, след това добавете постепенно зехтина. Сервирайте на стайна температура.


Какво е песто – ето какво ни казва Уикипедия - песто (на италиански -  от pestato, pestare – стриване, смачкване) е популярен сос от италианската кухня, приготвен от босилек, зехтин и сирене. Обикновено е със зелен цвят (от босилека), но съществуват и такива с червен цвят, придаден от добавените сушени на слънце домати.
Произхожда от Северна Италия, от района на Лигурия - Генуа (Pesto alla genovese). Известен е още от времето на Римската империя. Класическата рецепта се приготвя в дървен хаван чрез счукване от босилек, готварска сол, семена от пиния, чесън, зехтин и сирене пекорино. Може да се използват орехи или кашу, а сиренето да е пармезан или грана падано. Известно е, че в Австрия се приготвя песто с тиквени семки, а в Германия се приготвя подобен сос, в който вместо босилек се ползва левурда(див чесън).

Защо да не приготвим сос (песто) с нещо по-различно – да заменим босилека с рукола или крес, а защо не и с магданоз, копър или целина. Да пробваме различния вкус и аромат!



                                   

No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...