Песто
(сос) с рукола
Продукти
4 чаши листа от рукола (нарязани)
¼ чаша зехтин екстра върджин
¼ чаша кедрови ядки
¼ чаша пармезан (по избор)
1 скилидка чесън счукана
Сол и черен пипер на вкус
Лимонов сок
Начин
на приготвяне
Поставете листата рукола,
кедровите ядки, чесъна и пармезана в блендер и блендирайте докато сместа стане
почти гладка, след това добавете постепенно зехтина. Сервирайте на стайна
температура.
Какво е песто – ето какво ни казва Уикипедия - песто (на италиански - от pestato, pestare – стриване, смачкване) е
популярен сос от италианската
кухня, приготвен от босилек, зехтин и сирене. Обикновено е със зелен цвят (от
босилека), но съществуват и такива с червен цвят, придаден от добавените сушени
на слънце домати.
Произхожда от Северна
Италия, от района на Лигурия - Генуа (Pesto alla genovese). Известен е още от времето на Римската
империя. Класическата рецепта се приготвя в дървен хаван чрез счукване от
босилек, готварска сол, семена от пиния, чесън, зехтин и сирене пекорино. Може
да се използват орехи или кашу, а сиренето да е пармезан или грана падано.
Известно е, че в Австрия се приготвя песто с тиквени семки, а в Германия се
приготвя подобен сос, в който вместо босилек се ползва левурда(див чесън).
Защо да не приготвим
сос (песто) с нещо по-различно –
да заменим босилека с рукола или крес, а защо не и с магданоз, копър или
целина. Да пробваме различния вкус и аромат!
No comments:
Post a Comment