Индийски
хляб със сминдух – метхи тепла
Метхи тепла е любим снек хляб в щата Гуджарати, Индия. Хлебчетата са хрупкави, ароматни,
нещо като твърди палачинки.
Продукти
за 6-8 питки /хлебчета/
1 ч. чаша
пълнозърнесто брашно, 1/4 ч. чаша брашно от нахут,
1/8 ч. л. асафетида, 1/2
ч. л. кимион, 1/2 ч. л. куркума
лют червен пипер на
вкус, 1ч.л. сол /на вкус/, 1/4 чаша сухи
листа от сминдух /чимен/
2 суп л. мазнина, 1/4
ч. чаша кисело мляко
3 суп л. вода /ако е
нужно/, около 1/4 чаша мазнина за пържене
Начин
на приготвяне
Смесете сухите съставки в купа: брашното – пшенично
и от нахут, асафетида, куркума, кимион, люта чушка, сол и сминдух.
Добавете мазнината и киселото мляко и смесете добре.
Добавете вода, ако е нужно, за твърдо тесто. Поставете тестото върху твърда
повърхност и го оформете да е гладко. Оставете го настрани и го покрийте с кърпа да почине най-малко 10
мин. След това го разделете на шест или осем еднакви части. С намазнени ръце
оформете на топчета и след това ги натиснете да станат плоски. Вземето едно
топче, разточете го с точилка върху повърхност, поръсена с брашно на кора с
размер 14-15см. Ако тестото залепва, поръсете малко брашно.
Загрейте тигана до средна степен. Сложете плоското хлебче в тигана. Когато
е готово, то променя цвета си и изглежда сухо. Обърнете го с шпатула. Трябва да видите златисто-кафяви точки върху
полуизпечената страна. След няколко секунди полейте ½ ч.л.мазнина върху
хлебчето и го намажете добре с шпатулата. Леко притискайте хлебчето с шпатулата към тигана, за да се изпече по-добре. На някои места може да се
пукне. Обърнете отново хлебчето и отново го притискайте с шпатулата, докато
стане златистокафяво от двете страни.
Тази
рецепта е със сухи листа от сминдух, но може да се приготви и с пресни листа,
става чудесно. Заместете сухите с ½ чаша
нарязани пресни листа сминдух.
No comments:
Post a Comment