Monday, September 10, 2018

Ориз басмати със сминдух





                                    Ориз с пресен сминдух (метхи пулао)

Продукти

½ чаена чаша дългозърнест ориз басмати
1 чаша нарязани листа сминдух
1.5 см парченце пръчица канела
2-3 пъпки карамфил
1 средна глава лук, фино нарязана
1 зелена чушка, нарязана на ситно
1 ч. л. паста от джинджифил и чесън
11/4 чаена чаша вода
сол на вкус
1 суп. л. олио или друга мазнина
½ суп. л. гхи

Начин на приготвяне
Залейте с вода ориза и изчакайте 20 минути, отлейте водата. Нагрейте в тиган олиото и гхи. Добавете канелата и карамфила да се загреят и добавете нарязания лук, разбърквайте докато добие светлокафяв цвят. После добавете чушката, пастата от джинджифил и чесън и запържете за 30 секунди. Изсипете нарязаните свежи листа сминдух (чимен). Разбъркайте и гответе 2 минути. После добавете ориза, разбъркайте за 1-2 мин, докато започне да залепва за тигана. Тогава добавете водата и солта и нека да заври на среден огън. Като започне да ври покрийте с капак и гответе 8-10мин. След това махнете капака, разбъркайте ястието с вилица. Сервирайте горещо.
Време за приготвяне – 20 минути
Време за готвене – 20 минути
Продуктите са за две порции
Почистете и измийте листенцата сминдух непосредствено преди приготвянето на ястието.
Ако приготвяте това здравословно ястие за деца, може да добавите сварен зелен грах или царевица от консерва преди да добавите сминдуха. Така то ще стане по-хранително и ще изглежда по-привлекателно с различните по цвят храни.



No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...