Индийски хлебчета (снакс) от просо със
сминдух - Баджри метхи дебра
Здравословно ястие от щата Гуджарати. Там се консумира
главно през зимния сезон за лека вечеря или обяд, сервира се с кърд (нещо като
кисело мляко). То е подобно на другите видове плоски индийски хлебчета.
Време за приготвяне 15мин
За готвене – 15 мин
Продуктите са за три порции
Съставки
1.5 чаена чаша брашно от просо
1 чаена чаша нарязани листа от сминдух
2-3 люти зелени чушки, фино нарязани
1 ч. л. смлян кориандър
1 ч. л. лют червен пипер
2/3 ч. л. куркума
1/4 ч. ч. кисело мляко (йогурт)
½ суп. л. сусам
Сол на вкус
Олио за пържене
Начин
на приготвяне
Смесете просеното брашно, листенцата сминдух,
кориандъра, лютия пипер, куркумата, киселото мляко, сусама и солта в дълбока
купа. Прибавяйте по малко вода и замесете леко твърдо и гладко тесто. Намазнете
ръцете си и откъснете части от тестото, оформете малки топчици, след това ги направете плоски между дланите си с
дебелина 2/3 см. Загрейте олиото в тиган на среден огън и изпържете кръгчетата,
докато станат златисто кафяви от двете страни. Отцедете излишната мазнина върху
хартия и подредете в чиния за сервиране. Поднесете ги горещи със сос по желание
за вечеря или с чай като здравословно ястие.
Разновидности
Това е една идеална лека вечеря за диабетици.
Тъй като нямах просено брашно, а рецептата ми се видя много
интересна, малко я модифицирах. Сложих бяло, нахутено брашно и една супена лъжица смлени
семена от сминдух. Станаха прекрасни!
No comments:
Post a Comment