Wednesday, September 5, 2018

Индийски хлебчета със сминдух






Индийски хлебчета (снакс) от просо със сминдух -  Баджри метхи дебра
Здравословно ястие от щата Гуджарати. Там се консумира главно през зимния сезон за лека вечеря или обяд, сервира се с кърд (нещо като кисело мляко). То е подобно на другите видове плоски индийски хлебчета.
Време за приготвяне 15мин
За готвене – 15 мин
Продуктите са за три порции
Съставки
1.5 чаена чаша брашно от просо
1 чаена чаша нарязани листа от сминдух
2-3 люти зелени чушки, фино нарязани
1 ч. л. смлян кориандър
1 ч. л. лют червен пипер
2/3 ч. л. куркума
1/4 ч. ч. кисело мляко (йогурт)
½ суп. л. сусам
Сол на вкус
Олио за пържене
Начин на приготвяне
Смесете просеното брашно, листенцата сминдух, кориандъра, лютия пипер, куркумата, киселото мляко, сусама и солта в дълбока купа. Прибавяйте по малко вода и замесете леко твърдо и гладко тесто. Намазнете ръцете си и откъснете части от тестото, оформете малки топчици, след това  ги направете плоски между дланите си с дебелина 2/3 см. Загрейте олиото в тиган на среден огън и изпържете кръгчетата, докато станат златисто кафяви от двете страни. Отцедете излишната мазнина върху хартия и подредете в чиния за сервиране. Поднесете ги горещи със сос по желание за вечеря или с чай като здравословно ястие.

Разновидности
Добавете 4-5 скилидки счукан чесън , ще придобие прекрасен чеснов аромат.
Това е една идеална лека вечеря за диабетици.
Тъй като нямах просено брашно, а рецептата ми се видя много интересна, малко я модифицирах. Сложих бяло,  нахутено брашно и една супена лъжица смлени семена от сминдух. Станаха прекрасни!


No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...