Индийско ястие с пресен грах и сминдух
Това
популярно ястие от Северна Индия с грах, кашу, сметана, листа от сминдух и
ароматни индийски подправки е направо неустоимо. То може да бъде приготвено
лесно и бързо за по-малко от 30 минути
Продукти
1.5 чаши
грах - пресен или замразен
2 чаши
нарязан на ситно пресен сминдух
1 шушулка кардамон
1.5 см пръчица
канела
1 средна глава
лук, ситно нарязана или блендирана
2-3скилидки
чесън, блендирани
1 резенче
пресен корен джинджифил - до 0.5см,
блендиран
1 люта зелена
чушка, нарязана на ситно
2 супени
лъжици кашу или бадеми
3 суп. л.
сметана или каймак
½ ч. прясно
мляко
½ ч. вода
сол на вкус
1 ч.л. +2
ч.л. олио
Ако ползваме
пресен грах, трябва предварително да го сварим в подсолена вода до омекване
Приготвяне
Загрейте 1ч.л. олио на средна
температура. Добавете кардамона, парченцето от пръчицата канела и наситнения
лук. Разбърквайте докато лукът стане прозрачен. Добавете чесъна и джинджифила,
зелената чушка и ядките кашу. Запържете за две минути. Изключете огъня и
отдръпнете за малко, за да изстине. Прехвърлете сместа в съда на пасатор и
пасирайте до гладък крем. Добавете 1-2 лъжици вода при пасирането. Разбъркайте
внимателно сместа и гответе, докато сосът стане плътен. Посолете ястието.
Добавете сметаната и разбъркайте за минута. Свалете от огъня и разпределете в
купички за сервиране.
Продуктите
са за две порции.
Време за
приготвяне на продуктите – 10 минути
Време за
готвене – 20 минути.
Вместо кашу може да се ползват бланширани бадеми.
Количеството на чушките може да варира според това, колко люто желаем да бъде
ястието. Сервирайте с индийски хляб и напитката ласи.
No comments:
Post a Comment