Wednesday, September 12, 2018

Индийско ястие с пресен грах и сминдух - метхи матар малаи





                            Индийско ястие с пресен грах и сминдух
Това популярно ястие от Северна Индия с грах, кашу, сметана, листа от сминдух и ароматни индийски подправки е направо неустоимо. То може да бъде приготвено лесно и бързо за по-малко от 30 минути

Продукти
1.5 чаши грах -  пресен или замразен
2 чаши нарязан на ситно пресен сминдух
1 шушулка кардамон
1.5 см пръчица канела
1 средна глава лук, ситно нарязана или блендирана
2-3скилидки чесън, блендирани
1 резенче пресен  корен джинджифил - до 0.5см, блендиран
1 люта зелена чушка, нарязана на ситно
2 супени лъжици кашу или бадеми
3 суп. л. сметана или каймак
½ ч. прясно мляко
½ ч. вода
сол на вкус
1 ч.л. +2 ч.л. олио
Ако ползваме пресен грах, трябва предварително да го сварим в подсолена вода до омекване

Приготвяне
Загрейте 1ч.л. олио на средна температура. Добавете кардамона, парченцето от пръчицата канела и наситнения лук. Разбърквайте докато лукът стане прозрачен. Добавете чесъна и джинджифила, зелената чушка и ядките кашу. Запържете за две минути. Изключете огъня и отдръпнете за малко, за да изстине. Прехвърлете сместа в съда на пасатор и пасирайте до гладък крем. Добавете 1-2 лъжици вода при пасирането. Разбъркайте внимателно сместа и гответе, докато сосът стане плътен. Посолете ястието. Добавете сметаната и разбъркайте за минута. Свалете от огъня и разпределете в купички за сервиране.

Продуктите са за две порции.
Време за приготвяне на продуктите – 10 минути
Време за готвене – 20 минути.
Вместо кашу може да се ползват бланширани бадеми. Количеството на чушките може да варира според това, колко люто желаем да бъде ястието. Сервирайте с индийски хляб и напитката ласи.







No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...