Гъби
със сминдух
(Methi Mushroom
Masala)
Продукти
250 г пресни гъби
2 чаши кисело мляко
1 глава лук
3 домата
1ч. л. ситно нарязан джинджифил
1ч. л. нарязан чесън
1 зелена люта чушка
1 пръчица канела
2 шушулки
кардамон
5 пъпки карамфил
1 дафинов лист
¼ ч. л. семена
копър
1 щипка захар
1/8
ч.л. куркума
¼ ч.л. кориандър
¼ ч.л. кимион
1ч. л. лют червен пипер
1 суп. л. сухи листа от сминдух
Сол
Олио
Начин
на приготвяне
Измийте гъбите, подсушете ги, нарежете ги на
четвъртинки. В голяма купа смесете киселото мляко със сол, добавете гъбите и
разбъркайте. Оставете гъбите да престоят така около 1 час.
Нарежете ситно лука и доматите.
В съд с незалепващо покритие загрейте малко олио,
сложете канелата, кардамона, карамфила, дафиновия лист и семената анасон и бъркайте,
докато подправките започнат да пукат. Добавете джинджифила, чесъна и зелената
чушка и разбърквайте, докато чесънът стане прозрачен. Добавете много ситно
нарязания лук и бъркайте, докато лукът
покафенее леко. Добавете щипка сол.
Когато лукът придобие светлокафяв цвят добавете
куркумата и разбъркайте, добавете нарязаните домати и щипка сол и отново разбъркайте.
Когато доматите пуснат сока си добавете смления
кориандър, червения пипер, кимиона, разбъркайте и похлупете с капак. Варете
докато изври сокьт на доматите и подправките се сготвят.
Добавете маринованите гъби, захлупете отново и гответе
на среден огън 10 минути.
Поръсете изсушените листенца сминдух, щипка захар,
разбъркайте ястието и захлупете да поври още около 5 мин. Добавете сол, ако е
необходимо.
Сервирайте с индийски хляб или с ориз.
Продуктите са за 4 порции, време за приготвяне – 30
минути.
Вкусотия гладен съм
ReplyDeleteДа, голяма вкусотия!
ReplyDelete