Спагети
с песто от кейл и шам фъстък
Продукти
1 голяма връзка кейл
(около 500г), почистен от дръжките и накъсан
300 г спагети пълнозърнести
2 суп. лъжици печен солен
шам фъстък
1 скилидка чесън
1 чаша пресни листа
магданоз
¼ чаша екстра вържин
зехтин
2 суп. л. настърган
пармезан (или сирене за вегани)
1 суп. л. пресен лимонов
сок и резенчета лимон за украса при сервиране
Сол, прясно смлян черен
пипер
Начин
на приготвяне
Налейте в тенджера вода,
посолете и нагрейте до завиране. Напълнете друга тенджера с вода и лед.
Добавете кейла в тенджерата с кипящата вода и разбърквайте 2 минути, докато
кейла леко омекне, но да запази свежия си зелен цвят. С решетеста лъжица
извадете кейла и го прехвърлете в ледената вода да се охлади. След като се
охлади го извадете от водата и го подсушете, колкото е възможно. После го
блендирайте.
Сварете пастата в гореща
вода според инструкциите на пакета. Отцедете пастата, но запазете половината от
водата. Докато пастата се вари, наситнете с кухненски робот чесъна и шам
фъстъка, добавете кейла и магданоза и блендирайте добре всичко. Докато машината
работи,
добавете на тънка струйка зехтина. Добавете пармезана, лимоновия сок, сол и черен
пипер и разбъркайте добре всички съставки.
Сложете пастата в чинии,
полейте с пестото и ако е сухо, добавете от водата на спагетите. Ако е
необходимо, овкусете с още сол и черен пипер. Сервирайте с резенчета лимон.
No comments:
Post a Comment