Хранителна стойност - съдържание на органични, минерални вещества и
витамини в рукола (Eruca
sativa) - за 100г свежи листа.
В дясната колона са дадени процентите от препоръчителната дневна норма за съответните хранителни вещества или калории
(Percentage of RDA - Recommended Dietary
Allowance), необходима за поддържане на добро здраве.
Arugula (Eruca sativa), raw, Nutrition value per 100 g. ORAC value
1904, (Source: USDA National Nutrient data base)
|
||
Principle
|
Nutrient
Value
|
Percentage
of RDA
|
Energy
|
25 Kcal
|
1%
|
Carbohydrates
|
3.65 g
|
3%
|
Protein
|
2.58 g
|
5%
|
Total Fat
|
0.66 g
|
3%
|
Cholesterol
|
0 mg
|
0%
|
Dietary Fiber
|
1.6 g
|
4%
|
Vitamins
|
||
Folates
|
97 µg
|
24%
|
Niacin
|
0.305 mg
|
2%
|
Pantothenic acid
|
0.437 mg
|
8%
|
Pyridoxine
|
0.073 mg
|
6%
|
Riboflavin
|
0.086 mg
|
7%
|
Thiamin
|
0.044 mg
|
4%
|
Vitamin C
|
15 mg
|
25%
|
Vitamin A
|
2373 IU
|
79%
|
Vitamin E
|
0.43 mg
|
3%
|
Vitamin K
|
108.6 µg
|
90%
|
Electrolytes
|
||
Sodium
|
27 mg
|
2%
|
Potassium
|
369 mg
|
7.5%
|
Minerals
|
||
Calcium
|
160 mg
|
16%
|
Copper
|
0.076 mg
|
8%
|
Iron
|
1.46 mg
|
18%
|
Magnesium
|
47 mg
|
12%
|
Manganese
|
0.321 mg
|
14%
|
Phosphorus
|
52 mg
|
7.5%
|
Selenium
|
0.3 µg
|
<1%
|
Zinc
|
0.47 mg
|
5%
|
Phyto-nutrients
|
||
Carotene-ß
|
1424 µg
|
|
Carotene-α
|
0 µg
|
|
Lutein-zeaxanthin
|
3555 µg
|
Данните са от USDA - Департамент по земеделие на САЩ.
Само с рукула може да се храниме
ReplyDelete