Monday, November 4, 2019

Защо да консумираме рукола?



                                                                   семена от рукола
                                                            
Какви са ползите от консумацията на рукола
Руколата е зеленчук с малко калории и малко мазнини. Една чаша нарязана свежа рукола съдържа само 5 калории, а доста голямо количество калций и желязо. Съдържанието на витамин А, който е свързан с доброто зрение, е около 475 IU, а на витамин К - 21,7 мг на чаша. Витамин К  е свързан със здравината на костната система и освен това подсилва мозъка. Руколата също така съдържа витамин С и витамини от групата В. Руколата е богата  на флавоноидите кемпферол и кверцетин, които се освобождават при смачкването или дъвченето на листата. За тях е доказано силно противовъзпалително действие, защитават сърдечно-съдовата система и подобряват нейните функции и, което е много важно – имат противораково действие.
Сравнение между руколата и други зеленолистни зеленчуци
Ако направим сравнение между руколата и други зеленолистни зеленчуци, например спанака, то е в полза на руколата! Тя е от семейството на зелевите растения, подобно на главестото зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, бок чой и др. Всички те съдържат вещества, наречени глюкозинолати, които определят леко лютия им вкус. За тези вещества е установено е установено антиканцерогенно действие – т. е. предпазват от рак. В рамките на цялостното хранене е добре да се смесват спанак и рукола в салати или ястия, което ни дава  щирока гама от хранителни вещества, свързани с доброто здраве. Тъй като руколата и спанака  имат високи нива на желязо, те са добри за вегетарианци, които искат да повишат нивата на желязо в организма. За да се повиши усвояемостта на желязото обаче комбинирайте руколата с чаша сок от портокал или няколко парченца от свежи цитрусови плодове. Високото съдържание на витамин С в тези плодове ще помогне за усвояването на растителното желязо.

No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...