семена от рукола
Какви са ползите от консумацията
на рукола
Руколата е зеленчук с малко калории и малко мазнини.
Една чаша нарязана свежа рукола съдържа само 5 калории, а доста голямо
количество калций и желязо. Съдържанието на витамин А, който е свързан с
доброто зрение, е около 475 IU, а на витамин К - 21,7 мг на чаша. Витамин К е свързан със здравината на костната система и
освен това подсилва мозъка. Руколата също така съдържа витамин С и витамини от
групата В. Руколата е богата на флавоноидите
кемпферол и кверцетин, които се освобождават при смачкването или дъвченето на
листата. За тях е доказано силно противовъзпалително действие, защитават
сърдечно-съдовата система и подобряват нейните функции и, което е много важно –
имат противораково действие.
Сравнение
между руколата и други зеленолистни зеленчуци
Ако направим сравнение между руколата и други
зеленолистни зеленчуци, например спанака, то е в полза на руколата! Тя е от семейството
на зелевите растения, подобно на главестото зеле, броколи, карфиол, брюкселско
зеле, бок чой и др. Всички те съдържат вещества, наречени глюкозинолати, които определят
леко лютия им вкус. За тези вещества е установено е установено антиканцерогенно
действие – т. е. предпазват от рак. В рамките на цялостното хранене е добре да
се смесват спанак и рукола в салати или ястия, което ни дава щирока гама от хранителни вещества, свързани
с доброто здраве. Тъй като руколата и спанака
имат високи нива на желязо, те са добри за вегетарианци, които искат да
повишат нивата на желязо в организма. За да се повиши усвояемостта на желязото обаче
комбинирайте руколата с чаша сок от портокал или няколко парченца от свежи
цитрусови плодове. Високото съдържание на витамин С в тези плодове ще помогне
за усвояването на растителното желязо.
No comments:
Post a Comment