Monday, November 4, 2019

Още за ползите за здравето, как да избираме рукола и как да я съхраняваме




                                                      поници(млади растения) рукола
Ползи за здравето
Руколата е полезна при режим за отслабване, за предпазване от рак, и най-общо казано за доброто ни здраве, тъй като съдържа богат набор от хранителни вещества в своите нежни, леко лютиви листа. Съдържанието на витамин К в руколата се свързва с здравето на нашите кости. Съдържащите се фибри запазват дълго време чувството на ситост, което предпазва от изкушението да посегнем към нездравословни храни. Включете руколата към ежедневното си меню, за да повишите ползите от зеленолистните зеленчуци. Според американски източници (USDA - United States Department of Agriculture) трябва да консумирате най-малко 1.5 чаша зеленолистни зеленчуци на ден, за да поддържате оптимално здраве.
 Как да изберем руколата, която се предлага на пазара? Ако искате да се възползвате максимално от нейните полезни свойства  – избирайте свежи  зелени листа, прясно набрани,  не престояли по рафтовете на магазина. Съхранявайте руколата суха, на хладно място най-много до две седмици. Ако е влажна, тя скоро ще се развали. Съхранявайте я в найлонова торбичка заедно с хартия, която попива влагата.
Как да включим руколата в менюто си – най-лесният начин е да я консумираме сурова в салати. Много от предпазващите от рак компоненти се разрушават при нагряване. Обаче от друга страна топлинната обработка прави други вещества по-достъпни за организма, така че добре е да редуваме различни начини на приготвяне - може да я задушим съвсем леко или да я добавим към готовата супа – по такъв начин може да балансираме използването на полезните за здравето хранителни вещества. Руколата дори може да се ползва вместо други зеленолистни в сандвича за обяд или да се приготви с яйца за закуска. Разнообразете вашата любима рецепта за песто с рукола или я добавете към вашето зелено смути, като я блендирате с ягоди, кокосово мляко и боровинки. Изборът е ваш!





2 comments:

  1. Благодаря за положените усилия да получим познания за намиращите се близо до нас полезни растения, незаслужено потънали в забрава, и да се възползваме в ежедневието си от полезните им свойства.

    ReplyDelete
  2. Радвам се, че оценявате събраната от мен информация. Базирам се не само на това, което има в Интернет, а и на по-стара литература в книги и статии. И винаги трябва да се сравняват ботаническите наименования на растенията, за да не се получава объркване, каквото наблюдаваме в много случаи.

    ReplyDelete

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...