Сабджи с кейл
Сабджи е класическо
индийско зеленчуково ястие. Може да го наречем яхния или рагу. Има много рецепти
с различни видове зеленчуци и съответно вкусът на сабджи е различен. Важното е,
че то е ароматно, с много подправки, характерни за индийската кухня. В някои случаи
се добавя панир - индийско домашно сирене. Попаднах на рецепта от Южна Индия –
сабджи с кейл, която сега споделям с вас.
Продукти
4 чаши кейл нарязан
2 чаши картофи сварени и нарязани на кубчета
2 средни глави лук
2 домата нарязани
2 ч. л. гхи или олио
1 ч. л. семена кимион
2 ч. л. паста джинджифил
1 ч. л. чеснова паста
1 червена люта чушка (или чили на прах по желание)
½ ч.л. куркума
½ чаена чаша
вода
1½ч.л. гарам масала
Сол на вкус
Начин
на приготвяне
Обелете и сварете 3-4 картофа(в зависимост от
големината), нарежете ги на кубчета – около 2 чаени чаши.
Загрейте тиган с мазнина,
сложете семената от кимион да се запекат
леко, добавете нарязания лук и пастата от чесън и джинжифил. Когато лукът се
карамелизира, добавете нарязаните домати. Когато се изпари водата от доматите,
добавете подправките на прах – куркума, чили и солта. Разбъркайте добре. Оставете
да се задуши. Измийте и почистете кейла от твърдите дръжки, нарежете на ситно
листата. Добавете ги към ястието, след това налейте водата и разбъркайте всички
съставки добре. Задушавайте няколко минути. Сега добавете сварените картофи,
след което – накрая – подправката гарам масала. Отново разбъркайте и гответе на
слаб огън няколко минути. Традиционно се яде с индийски плосък хляб, ориз, дал.
Да ви е сладко!
Време за приготвяне 20мин
Време за готвене 20минути
Общо – 40минути
Продуктите са за три порции
В това ястие кейлът може да се замени с друго
зеленолистно – например спанак. Знайте, че листата на спанака са по-крехки и
пускат вода, в такъв случай не добавяйте водата, отбелязана в рецептата.
No comments:
Post a Comment