Wednesday, March 24, 2021

Индийско зеленчуково ястие сабджи с кейл

 


Сабджи  с кейл

Сабджи е класическо индийско зеленчуково ястие. Може да го наречем яхния или рагу. Има много рецепти с различни видове зеленчуци и съответно вкусът на сабджи е различен. Важното е, че то е ароматно, с много подправки, характерни за индийската кухня. В някои случаи се добавя панир - индийско домашно сирене. Попаднах на рецепта от Южна Индия – сабджи с кейл, която сега споделям с вас.

Продукти

4 чаши кейл нарязан

2 чаши картофи сварени и нарязани на кубчета

2 средни глави лук

2 домата нарязани

2 ч. л. гхи или олио

1 ч. л. семена кимион

2 ч. л. паста джинджифил

1 ч. л. чеснова паста

1 червена люта чушка (или чили на прах по желание)

½ ч.л. куркума

 ½ чаена чаша вода

1½ч.л. гарам масала

Сол на вкус

Начин на приготвяне

Обелете и сварете 3-4 картофа(в зависимост от големината), нарежете ги на кубчета – около 2 чаени чаши.

Загрейте тиган с мазнина, сложете семената от кимион  да се запекат леко, добавете нарязания лук и пастата от чесън и джинжифил. Когато лукът се карамелизира, добавете нарязаните домати. Когато се изпари водата от доматите, добавете подправките на прах – куркума, чили и солта. Разбъркайте добре. Оставете да се задуши. Измийте и почистете кейла от твърдите дръжки, нарежете на ситно листата. Добавете ги към ястието, след това налейте водата и разбъркайте всички съставки добре. Задушавайте няколко минути. Сега добавете сварените картофи, след което – накрая – подправката гарам масала. Отново разбъркайте и гответе на слаб огън няколко минути. Традиционно се яде с индийски плосък хляб, ориз, дал. Да ви е сладко!

Време за приготвяне 20мин

Време за готвене 20минути

Общо – 40минути

Продуктите са за три порции

В това ястие кейлът може да се замени с друго зеленолистно – например спанак. Знайте, че листата на спанака са по-крехки и пускат вода, в такъв случай не добавяйте водата, отбелязана в рецептата.

No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...