Sunday, September 19, 2021

Зеленчукова супа с кейл, манголд и киселец

 

Супа от кейл и зеленчуци

Тъй като в момента има кейл на пазара, ви предлагам една лесна рецепта за зеленчукова супа. Аз използвах общо взето каквото имах в хладилника, но в момента освен кейл имах и още два листни зеленчука – манголд и киселец, и реших да сложа и трите вида, да направя една „много зелена“ супа – зеленолистните са ми любими.

Продукти

2 моркова

2 картофа – средна големина

Целина (глава – 1/4)

Кейл – ½ връзка, манголд - 3-4листа, киселец – 5-6 листа

Масло или друга мазнина по желание

Подправки :

Куркума – ½ чаена лъжичка, синап – 1/3 ч. л., черен пипер –¼ ч. л., джинджифил на прах – ¼ ч.л. , кориандър ½ ч. л.

Лимонов сок, сол, листа от целина

Начин на приготвяне

Измийте, обелете и почистете морковите и картофите. Нарежете ги на кубчета. Нарежете също на кубчета част от глава целина – аз използвах ¼ от главата.

Загрейте в тенджера маслото – колкото да покрие дъното. Смесете и изсипете прахообразните подправки – куркума, джинджифил на прах, синап, кориандър и черен пипер. Разбъркайте леко за 1 минута, после сложете нарязаните зеленчуци и разбъркайте добре, за да полепнат подправките върху зеленчуците. Залейте с топла вода и захлупете тенджерата с  капак да ври на умерен огън – 10-15 минути.

Почистете кейла от централната твърда жилка и го нарежете. Измийте и нарежете зеленолистните зеленчуци, сложете ги в тенджерата, след като другите зеленчуци са почти готови. Варете супата  още  7-8 минути. Посолете супата, дръпнете я от огъня, добавете няколко листенца нарязана целина и лимонов сок. Получава се прекрасен, свеж вкус, богатство от витамини и аромати. Да ви е сладко!

Продуктите са за 3 порции





No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...