Рьощи
с картофи и кейл
Когато преглеждах
най-различни рецепти с кейл попаднах на рьощи с кейл. Какво е рьощи? Оказа се,
че това е едно от най-известните швейцарски ястия. Първоначално е било закуска
на фермерите в района на Берн. Характерно е за немскоговорящите райони на
Швейцария. Впоследствие става национално ястие. Основната съставка са картофи,
сурови или варени, но може да има и различни добавки – лук, ябълки, подправки, бекон
и др. Традиционно се поднася като гарнитура към спанак с яйца, леберкез и
други.
Това е моята рецепта:
Продукти
6 картофа средни
1 глава лук
1 малка червена чушка
150 г кейл
Сол, черен пипер
Олио или масло за пържене
Начин на приготвяне
Измийте и почистете кейла
от дръжките и средните жилки. Подсушете го добре в кърпа. Нарежете на ситно. Обелете
картофите, почистете чушката и лука и ги
настържете, сложете ги в чиста кърпа и изстискайте сока, за да ги подсушите
колкото е възможно повече. Сложете всички зеленчуци в купа, овкусете със сол и
черен пипер (ако желаете, добавете и щипка лют пипер). Разбъркайте добре. После
вземете от сместа и оформете с ръце плоски кюфтенца - рьощи. Притиснете ги добре
с ръце, трябва да бъдат тънки. От продуктите се получават 8-10 рьощи в
зависимост от големината. Загрейте тиган с мазнина и изпържете кюфтенцата на
среден огън до златисто от двете страни, като ги притискате с шпатула, за да се
изпържат добре. Ако не желаете да ги пържите, подредете ги в тавичка и ги
запечете във фурната. Да ви е сладко!
Рьощи могат да бъдат
гарнитура или основно ястие. Аз ги
сервирах с млечен сос. Станаха много вкусни.
Време за приготвяне – 20
минути
Време за готвене – 15
минути
Общо – 35 минути
Продуктите са за 3-4 порции
– 8-10 рьощи – в зависимост от размера.
Прекрасно, свежо и вкусно!
ReplyDelete