Thursday, February 4, 2021

Рьощи с картофи и кейл

 

Рьощи с картофи и кейл

Когато преглеждах най-различни рецепти с кейл попаднах на рьощи с кейл. Какво е рьощи? Оказа се, че това е едно от най-известните швейцарски ястия. Първоначално е било закуска на фермерите в района на Берн. Характерно е за немскоговорящите райони на Швейцария. Впоследствие става национално ястие. Основната съставка са картофи, сурови или варени, но може да има и различни добавки – лук, ябълки, подправки, бекон и др. Традиционно се поднася като гарнитура към спанак с яйца, леберкез и други.

Това е моята рецепта:

Продукти

6 картофа средни

1 глава лук

1 малка червена чушка

150 г кейл

Сол, черен пипер

Олио или масло за пържене

Начин на приготвяне

Измийте и почистете кейла от дръжките и средните жилки. Подсушете го добре в кърпа. Нарежете на ситно. Обелете картофите, почистете чушката и  лука и ги настържете, сложете ги в чиста кърпа и изстискайте сока, за да ги подсушите колкото е възможно повече. Сложете всички зеленчуци в купа, овкусете със сол и черен пипер (ако желаете, добавете и щипка лют пипер). Разбъркайте добре. После вземете от сместа и оформете с ръце плоски кюфтенца - рьощи. Притиснете ги добре с ръце, трябва да бъдат тънки. От продуктите се получават 8-10 рьощи в зависимост от големината. Загрейте тиган с мазнина и изпържете кюфтенцата на среден огън до златисто от двете страни, като ги притискате с шпатула, за да се изпържат добре. Ако не желаете да ги пържите, подредете ги в тавичка и ги запечете във фурната. Да ви е сладко!

Рьощи могат да бъдат гарнитура  или основно ястие. Аз ги сервирах с млечен сос. Станаха много вкусни.

Време за приготвяне – 20 минути

Време за готвене – 15 минути

Общо – 35 минути

Продуктите са за 3-4 порции – 8-10 рьощи – в зависимост от размера.





1 comment:

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...