Friday, December 11, 2020

Ястие от задушени зеленчуци - с броколи романеско и кейл

 

Задушени зеленчуци (гарнитура) с кейл и броколи романеско

Едно съвсем лесно за приготвяне ястие от пет вида задушени зеленчуци – три вида зеле, моркови и картофи. Първият вид зеле е обикновеното познато на всички бяло главесто зеле, второто е нашият познайник кейл или листно зеле, третият е броколи романеско – един много красив зеленчук, който напоследък се появи и по нашите магазини. Той може да се срещне под доста имена, но у нас това е популярното. Всъщност това е броколи, но розичките са с форма на пирамидки и се получава тази причудлива изящна форма. Вкусно и витаминозно!

Ястието може да се консумира самостоятелно или като добавка - гарнитура към риба или към месно ястие (за тези, които консумират месо). Изборът е ваш!

Зеленчуците първоначално се готвят на пара, после леко се запичат, за да се получи по-наситен вкус.

Продукти

1 неголяма връзка кейл, почистен от дръжките и твърдите жилки

½ глава броколи романеско

Бяло зеле – ¼ глава

4 моркова средна големина

4 картофа средна големина

Зехтин – 2-3 суп. лъжици

Сол,  черен пипер – на вкус

Начин на приготвяне

Бялото зеле (обикновено главесто зеле) и листното зеле кейл се нарязват на едри парчета, броколи романеско се разделя на розички. Морковите и картофите се почистват и се нарязват морковите на кръгчета, картофите на едри парчета. Зеленчуците се сваряват на пара. След това се прехвърлят в тиган и се запържват в зехтин или се запичат на фурна за кратко време. Посоляват се и се подправят с черен пипер. Това красиво ястие може да се сервира самостоятелно, но също така като гарнитура към месо или риба. Да ви е сладко!

Източник: https://food.inmyroom.ru/recipes/27450-ovoschnoy-garnir-s-kapustoy-kale-i-romanesko

 

Ето информация за броколи (карфиол) романеско

https://gotvach.bg/n7-32928-%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8_%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE

 








1 comment:

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...