Thursday, February 20, 2020

Италианска супа "Риболита" със зрял фасул и кейл


Италианска супа „Риболита“ (Ribollita toscana)

 Необходими продукти
   200 г зрял фасул (може да бъде бял, червен, шарен)
    1/2 глава бяло зеле
    кейл - 200 г (черно тосканско зеле)
    манголд или лапад - 200 г
    картофи - 250 г
    моркови - 1 бр.
    целина - 1 стрък
    домати - 4 бр.
    червен лук - 1 глава
    чесън - 2 скилидки
    няколко филии стар хляб
    розмарин - 1 клонче
    салвия (градински чай) - 4 листенца
    сол,   зехтин,   черен пипер

Начин на приготвяне
La Ribollita е типична италианска супа за област Тоскана. Основните съставки на зеленчуковата супа са зрелият боб, който може да бъде бял, шарен или червен и черното тосканско зеле (кейл). Самата дума ribollita означава варена няколко пъти. И след всяко варене става все по-вкусна! Ще ви трябва време за приготвянето ѝ, но резултатът си заслужава!
Накиснете зрелия боб за 12 часа в студена вода. Измийте го, налейте вода, колкото да го покриете и кипнете. Излейте отново водата. Налейте студена вода, добавете сол, листенцата  градински чай (салвия) и скилидките чесън. Сложете тенджерата на котлона и сварете боба до готовност.
Нарежете лука, моркова, целината, сложете ги в тенджера, налейте зехтин и запържете за 3-4 мин. Добавете нарязаното бяло зеле, кейла, нарязан на ивички, картофите на кубчета и нарязаните домати (почистени от семената и люспите), розмарина, нарязан на ситно. Прибавете всичко това в тенджерата със запържените зеленчуци. Разбъркайте и захлупете, за да се задуши всичко за 5-6 мин. След това налейте водата, в която е врял боба. Ако е необходимо, може да долеете чаша гореща вода. Захлупете съда и гответе ястието още един час. Добавете сварения боб в готовата вече супа. Разбъркайте.
Имате два начина за поднасяне на супата. Налейте в купички и поднесете Риболита с препечени филийки, поляти със струйка зехтин! И вторият вариант - в широка тенджера наредете филийки сух хляб. Изсипете върху него постната супа, сложете на загрят котлон и бъркайте, докато всичко стане на каша. Тази супа е много полезна и вкусна, особено по време на пости!

Рецептата е на Ивана Кръстева -Пиерони  - от gotvach.bg

И един линк – как се приготвя тази супа Ribollita Toscana от готвач италианец, по рецепта от неговата баба! Да се позабавляваме!



No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...