Италианска супа „Риболита“ (Ribollita toscana)
Необходими
продукти
200 г зрял фасул (може да бъде бял, червен,
шарен)
1/2 глава бяло зеле
кейл - 200 г (черно тосканско зеле)
манголд или лапад - 200 г
картофи - 250 г
моркови - 1 бр.
целина - 1 стрък
домати - 4 бр.
червен лук - 1 глава
чесън - 2 скилидки
няколко филии стар хляб
розмарин - 1 клонче
салвия (градински чай) - 4 листенца
сол,
зехтин, черен пипер
Начин
на приготвяне
La Ribollita е типична
италианска супа за област Тоскана. Основните съставки на зеленчуковата супа са
зрелият боб, който може да бъде бял, шарен или червен и черното тосканско зеле
(кейл). Самата дума ribollita означава варена няколко пъти. И след всяко варене
става все по-вкусна! Ще ви трябва време за приготвянето ѝ, но резултатът си
заслужава!
Накиснете зрелия боб за
12 часа в студена вода. Измийте го, налейте вода, колкото да го покриете и
кипнете. Излейте отново водата. Налейте студена вода, добавете сол, листенцата градински чай (салвия) и скилидките чесън. Сложете
тенджерата на котлона и сварете боба до готовност.
Нарежете лука, моркова, целината,
сложете ги в тенджера, налейте зехтин и запържете за 3-4 мин. Добавете
нарязаното бяло зеле, кейла, нарязан на ивички, картофите на кубчета и нарязаните
домати (почистени от семената и люспите), розмарина, нарязан на ситно. Прибавете
всичко това в тенджерата със запържените зеленчуци. Разбъркайте и захлупете, за
да се задуши всичко за 5-6 мин. След това налейте водата, в която е врял боба. Ако
е необходимо, може да долеете чаша гореща вода. Захлупете съда и гответе
ястието още един час. Добавете сварения боб в готовата вече супа. Разбъркайте.
Имате два начина за
поднасяне на супата. Налейте в купички и поднесете Риболита с препечени
филийки, поляти със струйка зехтин! И вторият вариант - в широка тенджера наредете
филийки сух хляб. Изсипете върху него постната супа, сложете на загрят котлон и
бъркайте, докато всичко стане на каша. Тази супа е много полезна и вкусна,
особено по време на пости!
Рецептата е на Ивана
Кръстева -Пиерони - от gotvach.bg
И един линк – как се
приготвя тази супа Ribollita Toscana
от
готвач италианец, по рецепта от неговата баба! Да се позабавляваме!
No comments:
Post a Comment