Thursday, March 28, 2019

Панир със сминдух и кориандър


Панир (сирене) със сминдух и кориандър
Кориандърът е подправка, която много се използва в Индия. И семената, и листата се наричат кориандър, докато в Северна Америка кориандър се наричат семената, а силантро са листата. Семената и листата имат различен аромат, както е и при сминдуха. У нас свежият кориандър не е популярен, явно поради особения аромат, който не на всеки се харесва. Сминдухът (или чимен) е  медицинско растение, много използвано в индийската кухня. Панир е индийска извара, прави се от пресечено с лимонов сок и сгъстено прясно мляко. Лесно можем да си го направим вкъщи сами. За веганите панир може да се замени със соево сирене тофу. Тук рецептата е вегетарианска, но  вместо панир може да се ползва и филе от бяла  риба.

Съставки
Голяма връзка листа от кориандър
2 средни домата
4 скилидки чесън
2 суп. л. сухи листа от сминдух
¼ ч. л. куркума
2-3 суп л. олио или друга мазнина
1 блокче панир (извара) или сирене
Сол на вкус

Приготвяне
Нарежете панира (или сиренето) на кубчета.
Блендирайте свежите листа кориандър, чесъна, чили и доматите, изсипете ги в тиган със загрята мазнина и варете 5-7 мин. Добавете сминдуха и гответе още 5-7 минути. Овкусете със сол, куркума, добавете късчетата сирене и оставете да престоят в соса, за да се овкусят с подправките.
Сервирайте с ориз, индийски хляб или домашен хляб.


Източник: http://spicedivas.blogspot.com/2012/03/dhaniya-methi-paneer.html

No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...