Thursday, March 29, 2018

Градински или гръцки сминдух (чимен) - Trigonella foenum grecum L.


Сминдухът е едногодишно растение от семейство Бобови (Leguminosae). Според някои автори това е едно от най-старите известни растения в човешката история. Счита се, че има два ареала на произход - Индийския субконтинент и Източния Средиземноморски район. Широко се култивира в райони с умерен климат и тропическите райони на Средиземноморието, Европа и Азия. Добре познат и много употребяван за  храна и като медицинско растение в Китай, Индия,  Северна  и Източна  Африка.

Градински или гръцки сминдух  (чимен) -  Trigonella foenum grecum L.
Какво представлява растението – има прав, вретеновиден корен. Стъблото е плътно, гладко, високо до 60 см, с диаметър на храста около 30 см. Цветовете са единични, бледокремави, разположени в пазвата на листата. Плодът е боб, който е гол и завършва с човка. Дължината на бобовете е 7-9 см, дебелината е 4-4.5 мм, семената имат неправилна четвъртита форма и керемиденочервен цвят. Средно в една чушка има 13-15 семена. Масата на 1000 семена е 9.4- 11.8 г. Кълняемостта е 98% и се запазва до 3 години. В България няма  селекционирани сортове. Не се среща в диворастящо състояние. Отглежда се на леки, но добре обработени и запасени с влага и хранителни вещества почви. Засява се рано напролет, през март, редово при разстояние 20 см между редовете и сеитбена норма 1-1.5 кг на дка. Семената се засяват на дълбочина 2-3 см. Те поникват за 8 дни. Растенията цъфтят след 40 дни, семената се оформят след 50 дни, а узряват след 70 дни. Прибират се целите растения преди пълната зрелост на семената и се доизсушават на сянка. От декар се получават 40-60 кг семена и 600-800 кг свежа маса. (По книгата на Д. Маджарова, Н. Бижева и М. Бубарова Кореноплодни и листни зеленчукови растения за подправки и  за зелено, 1989г).
Ако искаме да си отгледаме ароматната подправка, това може да стане и на балкона в сандъче, растението е непретенциозно и лесно се отглежда. Обаче не очаквайте  да усетите аромата както при другите подправки – свежите листа на сминдуха нямат аромат, той ще се появи когато ги изсушим.








No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...