Сминдухът
(чимен) е интересно растение с хилядолетна история, използвано в целия свят
заради аромата, вкуса и лечебните му свойства. Много е популярно и се отглежда
на Изток – в Индия, в страните от Арабския полуостров, но също така в Африка и
в Америка. У нас е известно като ароматно растение, съставка на „шарената сол“
наред с други подправки и в някои краища като консервант (за колбаси) и май
спираме дотук. Лечебните му свойства са почти неизвестни. А те са съществени. На
първо място трябва да сложим диосгенина (чрез който сминдухът дойде при мен и
предизвика интереса ми). Това вещество не се съдържа в нито едно друго бобово
растение (сминдухът е от семейството на Бобовите), а е характерно за съвсем различна група растения – това са лиани
от род Диоскореа – див ям или ямс (Dioscorea villosa и др.), които не се срещат на нашата географска ширина. Диосгенинът е
предшественик на половите хормони при човека, т.е. това е растителен естроген.
И още два много важни лечебни ефекта: първият - сминдухът намалява нивата на
холестерола, и вторият – намалява съдържанието на кръвната захар благодарение
на съдържанието на уникалната аминокиселина 4-хидроксилевцин (използва се при лечение на
диабет).
Полски (син) сминдух |
Градински (гръцки) сминдух |
No comments:
Post a Comment