Monday, March 19, 2018

Сминдухът (чимен) е интересно растение с хилядолетна история, използвано в целия свят заради аромата, вкуса и лечебните му свойства. Много е популярно и се отглежда на Изток – в Индия, в страните от Арабския полуостров, но също така в Африка и в Америка. У нас е известно като ароматно растение, съставка на „шарената сол“ наред с други подправки и в някои краища като консервант (за колбаси) и май спираме дотук. Лечебните му свойства са почти неизвестни. А те са съществени. На първо място трябва да сложим диосгенина (чрез който сминдухът дойде при мен и предизвика интереса ми). Това вещество не се съдържа в нито едно друго бобово растение (сминдухът е от семейството на Бобовите), а е характерно за  съвсем различна група растения – това са лиани от род Диоскореа – див ям или ямс (Dioscorea villosa и др.), които не се срещат на нашата географска ширина. Диосгенинът е предшественик на половите хормони при човека, т.е. това е растителен естроген. И още два много важни лечебни ефекта: първият - сминдухът намалява нивата на холестерола, и вторият – намалява съдържанието на кръвната захар благодарение на съдържанието на уникалната аминокиселина 4-хидроксилевцин (използва се при лечение на диабет)

                                              
Полски (син) сминдух
Градински (гръцки) сминдух

No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...