Wednesday, September 7, 2022

Десерт от круши

 

Поширани круши във винен сос

Необходими продукти

4 големи круши, 300 мл бяло вино (може и червено), 2-3 супени лъжици захар, 1-2 пръчици канела, 2 звездички анасон, 1 ванилия, 1 суп. л. мед

Начин на приготвяне

Вземете 4 едри круши (но не прекалено големи). Не трябва да са напълно узрели, за да не се разварят прекалено. Обелете ги и внимателно ги издълбайте отдолу, за да отстраните семките. Сложете в малка тенджерка 300 мл бяло вино, захарта и подправките. Когато течността  заври, сложете крушите. Варете на тих огън 15-20 минути, може и малко повече в зависимост от зрелостта на крушите (да останат цели), като ги обръщате от време на време. Извадете крушите и ги оставете да изстинат. Съвсем внимателно отрежете с остър нож от долната част на плодовете като капаче, за да не се обръщат в чашките. Останалият в тенджерката сос продължете да варите още 15минути, за да се сгъсти. Сложете готовите круши изправени в подходящи стъклени чашки и ги залейте с винения сос. Украсете с разбита сметана или с топка сладолед. Чудесен лек летен десерт! Да ви е сладко!










No comments:

Post a Comment

Рулца /пурички/ с ябълка и дюля

Една много лесна рецепта – всички правим такива вкусотии, но да ви я припомня – във вариант с дюля и ябълка. Рулца /пурички/ с ябълка и дю...