Monday, February 28, 2022

Папуда - произход, разпространение

 




Папуда (Vigna unguiculata,  Vigna radiatа, Vigna sesquipedalis)

Наименования в България - рогльо, рогач, бебриджа, бебредже, птичи боб. Английски наименования - cowpea, black-eyed pea, asparagus bean, mung bean, green gram

Какво е папуда? Това е бобово растение от род Вигна. Родът е кръстен в чест на италианския ботаник Доменико Вигни. Всъщност тя се отглежда в България от незапомнени времена, вероятно и преди фасула или както му казваме – боб. Бобовите култури, които отглеждаме и използваме за храна у нас са фасул (за зелено и зрял боб), леща, нахут, соя, грах, папуда, бакла (и сминдух, който е по-различен, не го готвим както другите бобови). В различни краища на България има различни имена - рогльо, рогач, бебриджа, бебредже, птичи боб. Семената на папудата са с висока хранителна стойност – белтъци (около 22-23% в сухото вещество на семената), въглехидрати, фибри, витамини, минерали и др. Ползват се за храна и зелените бобове (но не на всички видове). Не образуват газове в червата, за разлика от другите бобови, сварява се по-бързо от фасула – за около 45 минути. От семената се правят кълнове, които много се ползват във вегетарианското и веганското хранене. Растителните остатъци или цялото растение може да се ползва и като пълноценна високобелтъчна храна за животните. Както всички бобови растения съжителства с грудкови бактерии и обогатява почвата с азот.

            Произходът на папудата е от Южна Африка. Вероятният формообразувателен център на растението е в ЮАР (т.е. там има диви форми). Пренесено е в България вероятно от Гърция. Старите гърци и римляните са отглеждали това растение. Тя е топлолюбива, отглежда се в райони с горещ климат, високи температури и тропически валежи. Отглежда се най-много в Африка, Азия (Индия, Китай), Америка (страните от Латинска Америка), Южна Европа - Испания, Португалия, Италия, Гърция, Кипър, България). У нас папудата се отглежда в Хасковски, Харманлийски, Димитровградски, Петрички райони, Източни Родопи, Сакар. Там се е наложила като основна зърнено-бобова култура – в места с бедни почви и сух климат.

Боб мунг  (Vigna radiata) -  green gram, mung bean е одомашнен в Индия, там има негови предшественици - диви форми. В различни части на Индия и Пакистан са намерени овъглени зърна боб мунг и са проведени изследвания, които говорят за неговата употреба за храна на човека преди около 4500 години.

Боб адзуки или азуки (Vigna angularis) - adzuki beanred beanred mung bean - широко се култивира в Азия, отглежда се главно в Китай, Япония, Северна Корея, Тайван, Индия, също така в САЩ и Южна Америка. В Япония консумацията на боб адзуки е на второ място при бобовите  (след соята), като голямо количество е от внос.  Обикновено семената са червени, има и бели, черни, сиви и шарени.

 

1 comment:

  1. Здравейте,научих нещо ново за едно старо ,но забравено в България бобово растение.

    ReplyDelete

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...