През последните години се
появиха хранителни растения, внесени от цял свят. Търговците им слагат
най-различни наименования, обикновено преведени неточно, без консултация със
специалисти в тази област. И оттук се получава голямо объркване. Свидетел съм
на немалко такива случаи. Такъв е случаят и с папудата. Това е растение от род
Вигна (Vigna), т.е.
различно от фасула, който е от род Фазеолус (Phaseolus). Всъщност когато си ги
купим от магазина, на пръв поглед не можем да ги различим, тъй като има голямо
разнообразие на сортове фасул, с различни по цвят и размер семена (бобчета).
При папудата също има разнообразие на цветове на семената, но те винаги са
дребни (около 0.5см ). Сготвени в ястие, усещаме, че вкусът е различен. В
момента в хранителните магазини можем да намерим: папуда - вероятно произходът е наш, отгледана в България (с кремаво – кафяв цвят), боб „черно око“ (почти бял, с ясно
изразено тъмно оцветяване на пъпчето), боб мунг (семена със зелен цвят, които
можем да срещнем с какви ли не имена), вероятно някъде има и боб адзуки. Но
всички тези видове „боб“ не са фасул, а бобово растение от друг род - с
латинско наименование Вигна.
Има няколко вида папуда,
които се отглеждат по цял свят, на всички континенти, тъй като тя е
непретенциозно и сухоустойчиво растение, с висока хранителна стойност, богато
на белтъчини, въглехидрати, витамини, влакна и минерални соли. Наричат я също
„култура на гладния сезон" (hungry-season crop), защото се
развива и узрява по-бързо, преди да са узрели и прибрани житните култури.
Семената се употребяват за храна на човека, също така е ценна храна за
животните, ползва се и за наторяване на почвата - зелено торене.
Видове папуда:
Vigna unguiculata (L.) - cowpea, black-eyed pea – папуда, боб
черно око
Vigna radiatа – mung
bean, green gram - боб мунг
Vigna angularis - adzuki bean, red bean, red mung bean - боб адзуки (азуки)
Vigna unguiculata (L.) subsp. sesquipedalis - yardlong bean, long-podded cowpea, chinese long bean, snake bean - аспержов боб, китайски дълъг боб
No comments:
Post a Comment