Крем супа от картофи и кейл с подправки
2-3 средни картофа, ½ батат (сладък картоф), ½ стрък праз
1/2 връзка кейл (почистен от дръжките и жилките и нарязан на ситно)
1/2ч. л. куркума, 1/4 ч.л. черен кимион, ¼ ч. л. джинджифил
1/8 ч.л. черен пипер, 1/2ч.л. семена от кориандър смлени
1/2 ч. л. червен пипер (може да добавите и лют по желание)
2 суп. л. мазнина (краве масло, гхи или зехтин)
2 скилидки чесън
3 чаени чаши вода
1 чаена чаша прясно краве мляко (ако желаете заменете го с ядково или
кокосово мляко)
Сол на вкус
Лимонов сок
Начин на приготвяне
Нарежете праза и чесъна,
задушете ги леко в 1с.л. от мазнината. Сложете в купичка подправките - куркума,
черен кимион, джинджифил, кориандър, червен и черен пипер и ги смесете добре.
След това ги изсипете в тигана със задушените праз и чесън, разбъркайте бързо
няколко пъти, за да се освободи аромата. Отгоре изсипете нарязаните картофи и
батат, залейте с топла вода и оставете да се варят на слаб огън. Малко преди да
са напълно сварени картофите добавете нарязания на дребно кейл, прясното мляко, солта, разбъркайте добре и варете още 5-6 минути. Добавете лимонов
сок. Пасирайте супата, налейте в купички или чинии и сервирайте. Аз украсих с
мини растения сминдух (microgreens) – свежо и витаминозно!
Да ви е сладко!
No comments:
Post a Comment