Tuesday, June 13, 2023

Лимонов кекс (тосканска рецепта)


Лимонов кекс

Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон – запретвайте ръкави!

Получих подарък доста нестандартен лимон  - отгледан на един гръцки остров. За пръв път видях такъв огромен лимон с твърде неравна кора, дори първоначално не познах, че е лимон, заприлича ми на круша. Използвали се за коктейли. Виждате го на снимката. Казаха ми, че и в Южна Италия се отглеждали подобни. Кората се оказа твърде дебела, но интересното беше това, че бялата част на кората е много вкусна, за разлика от другите сортове лимони. Порових из Интернет и намерих рецепта за лимонов кекс от Тоскана. Оказа се сполучлива и кексът стана много вкусен и ароматичен.

Необходими продукти

1 ч.ч. масло

2 ч.ч. захар

3 яйца

3 ч.ч брашно

1 ч.ч. прясно мляко

1 пакетче бакпулвер, ¼ ч.л. сол, 1 лимон (3 с.л. сок и настърганата кора)

Начин на приготвяне

Разбийте разтопеното масло със захарта. Сложете яйцата и бъркайте, докато захарта се разтопи. Добавете прясното мляко, след това смесените сухи съставки – брашно, бакпулвер и сол. Бъркайте, докато се получи гладка смес. Добавете накрая лимоновата кора и 3 супени лъжици  лимонов сок.

Печете в предварително загрята фурна на 1500С за 1 час. Аз го пекох в тавичка върху хартия за печене. Кексът е много фин, пухкав, с деликатен лимонов аромат. Може да добавите топка сладолед или чаша десертно вино!

Да ви е сладко!






 









 


3 comments:

  1. Много е вкусен със свеж лимонов аромат ! !

    ReplyDelete
  2. Да, наистина, с аромат на лимон и масло, много лек и приятен. Италианците го препоръчват с топка сладолед или чаша десертно вино!

    ReplyDelete
  3. Хубава рецепта, ще трябва да се пробва

    ReplyDelete

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...