(бебриджа, дебредже, рогльо, рогач, птичи боб)
Продукти
1 чаена чаша папуда
1 морков, 1 глава лук, 1 неголяма червена чушка
1 суп. л. зехтин, 1 ч.л. сминдух, 1ч.л. джоджен, сол, ½ ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне
Измийте папудата и я сложете в тенджера с вода да заври, след това изхвърлете първата вода. Отново налейте вода и оставете да ври на тих огън. Почистете и измийте лука, моркова и чушката, нарежете на ситно и добавете към папудата. След като ври 20 минути добавете червения пипер и половината от подправките - сминдуха и джоджена. Към края на варенето добавете другата половина от подправките, солта и зехтина. След 40-45минути гозбата е готова. Да ви е сладко!
И още един вид супа, която знам от Харманлийско (в Хасковско и Харманлийско я наричат рогльо или рогач) – приготвя се по същия начин като гореописания, но към папудата се добавят само няколко стръка зелен лук, сол, зехтин и джоджен.
А в Хасковско приготвят и салата от зелените бобове – младите свежи шушулки се измиват и се сваряват, след което се подправят със сол, зехтин и оцет или лимонов сок. Добавете копър, магданоз или още по-добре ако имате пресен джоджен. Прекрасна освежаваща и същевременно хранителна салата!
Много вкусна супа,по -лека за стомаха от фасула. Добре подправена с джоджен и сминдух ,ароматна. Препоръчвам да опитате вкъщи !
ReplyDeleteДа, наистина не затруднява храносмилането. За мен е по-вкусна от фасула, пък и доста по-бързо се сварява!
ReplyDeleteДа, в Книжовник го знаят като рогльо, майка ми го сееше и готвеше. Много вкусно го правеше, като боб чорба, наистина е по-лек и приятен от класическия боб. А тази твоя рецепта ще я опитам!
ReplyDeleteГорният коментар е също от мен.
ReplyDeleteХарманлийско що е винаги е вкусно
ReplyDeleteТъй -тъй, и аз така мисля, ама не мога да разбера кой е този почитател на папудата и харманлийското!
Delete