Thursday, September 30, 2021

Нахут с ориз

 

Нахут с ориз

Продукти

1 консерва нахут (буркан)

1 кафена чашка ориз

2 червени чушки

2 средни глави лук, 2 стръка пресен лук, 2-3 скилидки чесън

½ ч. л. джоджен, ½ ч.л. босилек (сухи)

2-3 суп. лъжици олио или зехтин

Черен пипер, сол на вкус

1/2 връзка пресен копър

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете лука на шайби. Сложете в тенджера мазнината да се загрее, добавете лука, чесъна и нарязаните на дълги ивички червени чушки. Разбъркайте, сипете малко вода и оставете зеленчуците да се задушават. След около 10 минути добавете консервата нахут заедно с течността. Долейте една непълна водна чаша топла вода (количеството е в зависимост от това, колко течност има в консервата). Като заври, добавете и ориза и разбъркайте, намалете огъня. След 10-тина минути прибавете сухите подправки – джоджен и босилек, както и солта и черния пипер. Оставете ястието да поври на слаб огън около 10 минути до готовност. Може накрая да добавите една лъжица зехтин екстра върджин. Дръпнете от огъня, поръсете с нарязан пресен копър. Да ви е сладко!

Ако предпочитате нахутът да не е от консерва, накиснете сух нахут от вечерта, на другия ден го сварете. После пригответе ястието по описаната рецепта.





 

No comments:

Post a Comment

Лимонов кекс (тосканска рецепта)

Лимонов кекс Предлагам ви една тосканска рецепта на лимонов кекс – оказа се много сполучлива. Така че, ако имате един чист нетретиран лимон ...