Супа
от кейл и зеленчуци
Тъй като в момента има
кейл на пазара, ви предлагам една лесна рецепта за зеленчукова супа. Аз
използвах общо взето каквото имах в хладилника, но в момента освен кейл имах и
още два листни зеленчука – манголд и киселец, и реших да сложа и трите вида, да
направя една „много зелена“ супа – зеленолистните са ми любими.
Продукти
2 моркова
2 картофа – средна
големина
Целина (глава – 1/4)
Кейл – ½ връзка, манголд -
3-4листа, киселец – 5-6 листа
Масло или друга мазнина
по желание
Подправки :
Куркума – ½ чаена
лъжичка, синап – 1/3 ч. л., черен пипер –¼ ч. л., джинджифил на прах – ¼ ч.л. ,
кориандър ½ ч. л.
Лимонов сок, сол, листа от
целина
Начин
на приготвяне
Измийте, обелете и
почистете морковите и картофите. Нарежете ги на кубчета. Нарежете също на
кубчета част от глава целина – аз използвах ¼ от главата.
Загрейте в тенджера
маслото – колкото да покрие дъното. Смесете и изсипете прахообразните подправки
– куркума, джинджифил на прах, синап, кориандър и черен пипер. Разбъркайте леко
за 1 минута, после сложете нарязаните зеленчуци и разбъркайте добре, за да
полепнат подправките върху зеленчуците. Залейте с топла вода и захлупете
тенджерата с капак да ври на умерен огън
– 10-15 минути.
Почистете кейла от
централната твърда жилка и го нарежете. Измийте и нарежете зеленолистните
зеленчуци, сложете ги в тенджерата, след като другите зеленчуци са почти
готови. Варете супата още 7-8 минути. Посолете супата, дръпнете я от
огъня, добавете няколко листенца нарязана целина и лимонов сок. Получава се
прекрасен, свеж вкус, богатство от витамини и аромати. Да ви е сладко!
Продуктите са за 3 порции
No comments:
Post a Comment